FAQ

  1. Wat zijn de voordelen om dicht bij de natuur te leven?

Mensen die in de buurt van bomen en de natuur leven hebben minder kans op obesitas. Dicht bij de natuur leven vermindert stress en je depressiviteit. Het is altijd goed en leuk, want je gezondheid verbetert aanzienlijk.

  1. Waarom is biodiversiteit belangrijk?

De natuurlijke omgeving biedt de basisvoorwaarden zonder welke mensen niet zouden kunnen overleven. Ecosystemen omvatten voorzieningen zoals voedsel, water, hout, vezels en genetische hulpbronnen; bieden regulerende diensten zoals de regulering van het klimaat, overstromingen, ziekte en waterkwaliteit, alsmede afvalverwerking; culturele diensten zoals recreatie, esthetisch genot en geestelijke vervulling; en ondersteunende diensten zoals bodemvorming, bestuiving en nutriëntenkringlopen.

  1. Precies hoeveel diersoorten zijn we bereid te verliezen en welke zijn die?

We zouden niet bereid moeten zijn elke soort te verliezen. We weten hoe dan ook niet hoeveel soorten er zijn, en we weten ook dat elke soort verschillende rollen hebben in ecosystemen. Dus als we zeggen dat we bereid zijn om bijvoorbeeld 25% van de soorten (of een ander percentage) te verliezen, betekent dit dat we vol vertrouwen een kwantitatieve limiet op het verlies kunnen leggen, maar natuurlijk weten we dat we door die soorten te verliezen ook de onderliggende banden met andere soorten zullen verliezen. Het is een kringloop, die niet verbroken mag worden.

  1. Welke factoren bepalen het klimaat op aarde?

Het klimaatsysteem is een complex, interactief systeem dat bestaat uit de atmosfeer, het landoppervlak, sneeuw en ijs, oceanen en andere watermassa’s en levende wezens. Klimaat wordt vaak gedefinieerd als ‘gemiddeld weer’. Klimaat wordt meestal beschreven in termen van gemiddelde en variabiliteit van temperatuur, neerslag en wind gedurende een bepaalde periode, variërend van maanden tot miljoenen jaren (de klassieke periode is 30 jaar).

  1. Stijgt het zeeniveau?

Ja, er zijn sterke aanwijzingen dat de mondiale zeespiegel geleidelijk steeg in de 20e eeuw en momenteel met een verhoogd tempo stijgt. Het zeespiegel zal naar verwachting in een nog hoger tempo stijgen in deze eeuw. De oorzaken van de mondiale zeespiegelstijging zijn thermische uitzetting van de oceanen en het verlies van ijs op het land als gevolg van warmte.

  1. Hoe passen mensen zich aan de klimaatverandering aan?

Mensen moeten zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door technologische oplossingen zoals kustverdediging en veranderingen in consumptiepatronen. Aanpassing alleen zal naar verwachting echter niet alle beoogde effecten aankunnen, aangezien de opties verminderen en de kosten stijgen.

  1. Hoe lang geleden waren er dinosaurussen?

Dinosaurussen bestonden tussen 230 miljoen jaar geleden en 65 miljoen jaar geleden. Gedurende het bestaan van de groep evolueerden en gingen individuele dinosaurussoorten uit. Een massa-extinctie aan het einde van het Krijt tijdperk, 65 miljoen jaar geleden, eindigde het bewind van dinosaurussen op aarde. Onlangs zijn veel wetenschappers tot de conclusie gekomen dat, terwijl dinosaurussen mogelijk verdwenen zijn, een afstamming van een dinosaurus zich al lang vóór de uitstervingsgebeurtenis tot de vogels had ontwikkeld, waardoor de andere dinosauriërs ten onder gingen – en in zekere zin zijn dinosaurussen nog steeds in de buurt.