Het fietsen op een elektrische fiets is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de natuur. In deze blog gaan we hier dieper op in en leggen we uit hoe elektrische fietsen voor zowel de natuur en jezelf voordelig kunnen zijn. 

De voordelen van elektrisch fietsen voor jezelf

Het fietsen op een elektrische fiets brengt zowel fysieke als mentale voordelen met zich mee. Beiden lichten we hieronder kort toe.

Fysieke voordelen

Regelmatig fietsen is een manier van sporten en is dus goed voor je lichaam en je gezondheid. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je vet verbrandt en kan het dus een manier zijn om af te vallen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je spiermassa opbouwt. Hierdoor worden je spieren steeds sterker en zul je dus steeds meer kracht hebben. Specifiek een elektrische fiets heeft hierbij als voordeel dat je het rustig kan opbouwen. Door de trapondersteuning in het begin wat hoger te zetten is het ook voor beginners toegankelijk om te gaan fietsen en zo een conditie op te bouwen. Deze trapondersteuning kan je dan steeds lager zetten naarmate je fitter wordt. Als laatste is fietsen ook voordelig voor je hart- en bloedvaten en verkleint het het risico op hart- en vaatziekten.

Mentale voordelen

Naast de bovengenoemde fysieke voordelen brengt regelmatig fietsen ook een aantal mentale voordelen met zich mee. Fietsen is bijvoorbeeld een goede manier om stress te verminderen. Door lekker een stukje te gaan fietsen heb je even een moment voor jezelf en kun je lekker genieten van de omgeving zonder ergens anders aan te hoeven denken. Daarnaast kan fietsen er ook voor zorgen dat je in een betere stemming komt doordat beweging ervoor zorgt dat de stof endorfine vrijkomt. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en kan er dus letterlijk voor zorgen dat je gelukkiger wordt. 

De voordelen van elektrisch fietsen voor de natuur

Een elektrische fiets heeft trapondersteuning, wat ervoor zorgt dat het een stuk makkelijker is om lange afstanden af te leggen. Daarnaast maakt dit het mogelijk om een snelheid tot wel 25 kilometer per uur te bereiken. Om deze redenen is een elektrische fiets een duurzaam alternatief voor meer conventionele vervoermiddelen zoals een auto. Aangezien auto’s natuurlijk CO2 uitstoten en elektrische fietsen niet, is het goed voor het milieu en beperkt het luchtvervuiling. Wanneer de afstand dus nét te ver is voor een normale fiets, is het een duurzame keuze om voor een elektrische fiets te kiezen in plaats van voor een auto.

Ben je overtuigd van de voordelen van een elektrische fiets? Wacht dan niet langer en koop er zelf ook een! Kijk bijvoorbeeld eens naar het brede aanbod aan goedkope elektrische fietsen van Matrabike.