Het aanleggen of opknappen van een tuin hoeft niet duur te zijn, ook met een klein budget kun je een mooie tuin krijgen. In dit artikel lees je een aantal tips voor het goedkoop aanleggen of opknappen van een tuin.

Houd het simpel

Zaken zoals een vijver, vlonder, veranda of andere overkapping zijn natuurlijk erg mooi, maar er zit ook een aardig prijskaartje aan en bovendien vergen ze meestal ook het een en ander aan onderhoud waardoor je ook later nog extra kosten maakt. Wanneer je dus niet zoveel te besteden hebt en goedkoop een tuin wil aanleggen kun je dus beter kiezen voor een eenvoudige tuin zonder luxe opties.

Materialen hergebruiken

Vaak kunnen materialen uit een oude tuin nog prima hergebruikt worden, en kun je op die manier dus wat kosten besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bestrating en sierbestrating, planten en struiken of het hout van een oude schutting.

Tweedehands materialen

In plaats van het aanschaffen van nieuwe materialen kun je ook eerst kijken of je het niet ergens tweedehands vandaan kunt halen. Vaak kun je op Marktplaats of andere sites de benodigde materialen goedkoop of zelfs gratis vinden, en zijn de verkopers al lang blij dat je het op komt halen en dat ze de materialen zelf niet af hoeven te voeren.

Goedkope beplanting

Er zit vaak een behoorlijk verschil in prijs tussen verschillende soorten beplanting, dus door hier de juiste keuze in te maken kun je flink wat geld besparen. Zo zijn jonge planten een stuk goedkoper dan volgroeide planten, en hetzelfde geldt voor bomen. Daarnaast is het soms ook mogelijk om beplanting met naakte wortel te kopen, wat vaak ook goedkoper is dan planten in een pot.

Zelf meehelpen

Wanneer je werkzaamheden zoals het leggen van sierbestrating of het aanleggen van een grasveld uitbesteed is het vaak alsnog mogelijk om zelf mee te helpen. Bij dit soort werk zitten de meeste kosten in het uurloon van degene die je inhuurt, dus alles wat je zelf kunt doen om te zorgen dat het werk minder tijd kost zal je uiteindelijk geld besparen. Vergeet hierbij ook niet de voorbereidende werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van beplanting of andere zaken!