Wandelaars, vogelaars en natuurliefhebbers in Nederland kunnen dankzijn natuurgebieden geweldige uitstapjes maken tijdens hun vakantie. Natuurgebieden beschermen en ontwikkelen de lokale natuur en landschap. Hier is een lijst van natuurgebieden in Nederland.

  1. Waddenzee

De Waddenzee is het grootste ononderbroken systeem van getijde zand en modder ter wereld. Het is een grote kustmoeras. Het gebied herbergt talloze planten- en diersoorten, waaronder zeezoogdieren zoals de zeehond, grijze zeehond en bruinvis.

  1. Maasduinen

Nationaal Park Maasduinen is pas in 1998 officieel geopend en is nog steeds een oase van rust. Het park beslaat 4.500 hectare en wordt geflankeerd door verschillende dorpjes. Er is genoeg om je dagen bezig te houden.

  1. Biesbosch

De Biesbosch is een combinatie van de Hollandse Biesbosch en de Brabantse Biesbosch. Het gebied bestaat uit een doolhof van rivieren met kleine eilanden. Deze moerasgebieden trekken veel kleine boten en kano’s aan, die zweven door de omgeving. De Biesbosch is een van Europa’s zeldzame zoetwatergebieden. Een van de meest beroemde lokale dieren is de bever en je kunt ook verschillende zeldzame vogels vinden.

  1. Groote Peel

Nationaal Park de Groote Peel is een rustig gebied met veenmoerassen, graslanden en veel water in Limburg. Het is vooral bekend om zijn vele vogelsoorten en de rijke geschiedenis van de veenkwekerij. In het hele gebied is het land nog steeds getekend door de oude veenboerderijen.

  1. Het Groene Hart

Het groene hart is een schilderachtig landbouwgebied tussen de vier grootste steden van het land. De vlakke polders en kanalen, die kenmerkend zijn voor het land, kunnen worden verkend door te wandelen of fietsen. Het grootste deel van het gebied ligt onder de zeespiegel en wordt beschermd door tal van dijken en windmolens. Het gebied is erg vlak en biedt geweldige fietsmogelijkheden.

  1. Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is het grootste particuliere natuurgebied van Nederland. De rijke dierenpopulatie van het gebied omvat verschillende soorten herten, varkens, slangen, konijnen en vlinders en omvat ook verschillende bedreigde soorten.

  1. Dwingelderveld

Dwingerveld in Drenthe omvat het grootste gebied van natte heide in West-Europa. Het wordt begraasd door twee schaapskuddes om het natuurlijke onderhoud van het gebied te verzekeren. Het gebied is groot en rustig, met verschillende wandelroutes en een geweldig uitzicht op de horizon.

  1. Drentse Aa – Drenthe

Het terrein werd duizenden jaren als landbouwgrond gebruikt, wat resulteerde in een rijke natuurlijke omgeving. Vanwege het grote aantal dorpen en landbouwgronden in het gebied, was de Drentse Aa oorspronkelijk niet geclassificeerd als een nationaal park. Later groeide zijn status als nationaal park uit tot het volledige gebied van 34.000 hectare, dorpen en landbouwgrond.

  1. Utrechtse Heuvelrug – Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug is vol met bijzondere natuurgebieden, evenals musea en eetgelegenheden die aan de omgeving zijn gewijd. Het is een oase van rust, natuur en inspirerende landschappen, waar adel in vroeger tijden hun kastelen en vakantiecomplexen bouwde.

  1. Oosterschelde – Zeeland

Oosterschelde is een gigantische poel zout water, net achter de dijken van Zeeland. De moerassen van de Oosterschelde zijn een populaire bestemming voor trekvogels en zeehonden.