We gebruiken met z’n allen veel te veel water. Deze vorm van verspilling is schadelijk voor het milieu en bovendien nergens voor nodig. Het is onzin dat we eigenlijk overal schoon drinkwater voor gebruiken, terwijl bijvoorbeeld regenwater ook prima gebruikt kan worden. Ook al lijkt het alsof je oneindig veel drinkwater uit de kraan kunt laten stromen, is er in veel gebieden op de wereld een tekort aan schoon drinkwater. Wil jij je steentje bijdragen aan een beter milieu en minder water verspillen? Lees in dit artikel hoe je dit het beste aan kunt pakken!

 

Waterbesparende stortbak

Bij het doorspoelen van het toilet gebruik je schoon drinkwater. Dit is natuurlijk erg zonde. Wat je hieraan kunt doen is zorgen dat er zo min mogelijk water gebruikt wordt tijdens het doorspoelen. Een goede oplossing is dus het aanschaffen van een waterbesparende stortbak. Deze is kleiner dan een reguliere, waardoor er minder water doorgespoeld wordt.

 

Waterpomp

Ook bijvoorbeeld te tuin sproeien wordt vaak met schoon drinkwater gedaan. Eigenlijk is dit gek, want als het regent krijgen de planten ook regenwater en dat is geen probleem. Met een waterpomp, specifiek een vijverpomp, kun je water opzuigen uit een sloot, vijver of meer en kun je dit gebruiken voor het sproeien van de tuin. Ook kun je met behulp van een grote ton regenwater opvangen en dit water gebruiken om de planten water te geven.

 

Repareer lekkende leidingen

Een heel groot deel van het water dat wordt verspild, wordt veroorzaakt door lekkende leidingen. Een leiding die een beetje drupt lijkt niet zoveel kwaad te kunnen, maar langzaam aan lekt er veel water weg. Dit is zonde en kan ook nog eens voor waterschade zorgen. Merk je dat je een lekkende leiding hebt, zorg dan dat je deze zo snel mogelijk repareert zodat er zo min mogelijk water verloren gaat.