Vakantie op het water, voor menigeen lijkt het een verre droom. Het wordt normaliter geassocieerd met het bezitten van een eigen boot. Misschien iets voor later, wanneer je dan wellicht over voldoende geld beschikt.

Het lijkt dan ook kansloos, maar voor wie verder kijkt is dat niet zo. Het is misschien niet iets waar je gelijk aan denkt, maar er bestaat altijd de mogelijkheid om een boot te huren. Zelfs een jacht huren behoort tot de mogelijkheden.

Huren zonder vaarbewijs

Het is niet nodig om over een vaarbewijs te beschikken bij boten met een lengte tot vijftien meter die minder dan twintig kilometer per uur varen. Wanneer je nog niet eerder gevaren hebt, kun je de verhuurder om uitleg vragen. Vaak worden er zelfs speciale cursussen gegeven die je kunt volgen.

Je kunt als beginneling het beste beginnen met rustige vaarroutes waar nauwelijks beroepsvaart aanwezig is. Het is bovendien handig om te weten hoe diep de boot in het water ligt, de zogeheten vaarhoogte. Natuurlijk dien je ook te weten hoe je moet tanken. In de eerste plaats benzine, maar vaak zijn er ook vuilwater tanks aanwezig aan boord.

Varen in Friesland

Het is in ieder geval avontuurlijk om te doen. Op zee gaan varen valt voor de eerste keer niet aan te raden, maar een boot huren in Friesland zorgt voor een unieke ervaring. Deze provincie is uitermate geschikt voor de pleziervaart, omdat het voor veertig procent van de oppervlakte uit water bestaat. Als je dan toch nodig naar zee moet, dan zijn de Waddeneilanden ook dichtbij.

Je hebt in ieder geval de mogelijkheid om dicht bij land te blijven. Op de Friese meren is meer dan voldoende ruimte, ook voor de beginnende stuurlui. Vaarroutes kun je op de kaart  bestuderen, maar tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om het op het internet te downloaden.  Er zijn speciale sites met waterkaarten van geheel Friesland te vinden.

Waarschijnlijk ga je niet alleen op deze vakantie en dat is maar beter ook. Voor het aan- en afmeren is het prettiger als je minimaal met zijn twee├źn bent. Verder zal het even wennen zijn omdat een roer op een boot iets anders stuurt dan het stuur van de auto, maar dit is iets wat snel went. Een ander verschil is dat de tankstations op het water niet 24 uur per dag geopend zijn. Het varen is dan ook een andere wereld dan je gewend bent en daarom des te meer avontuurlijk.